Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Σενάριο-Ανάλυση Ομάδα: Γεωργακοπούλου-Παπακωνσταντίνου


ΣΕΝΑΡΙΟ

Στο σεναριό μας πρωταγωνιστεί ένας απόφοιτος γεωπονίας ο οποίος ασχολείται με την διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και κήπων. Ώς  χαρακτήρας είναι πολύ δραστήριος , λατρεύει την αναρρίχηση και την ανάβαση σε βουνά.

Κατά την αναζήτηση της κατάλληλης ταράτσας, θεωρούμε ότι μία φωτεινή, γωνιακή ταράτσα σε σχετικά χαμηλό ύψος σε σχέση με τα διπλανά κτήρια, θα αποτελούσε μια καλή λύση. Το χαμηλότερο ύψος το επιλέγουμε διότι με αυτόν τον τρόπο όλη η γειτονιά θα απολαμβάνει την θέα της πράσινης ταράτσας απο τα μπαλκόνια και θα δίνει την αίσθηση ενός "κοινού" κήπου. Επίσης φανταζόμαστε την αξιοποίηση των εξωτερικών τοίχων που συνορεύουν με το την ταράτσα μας.Επιλέξαμε την ταράτσα στην Οδό Σολωμού 31 & Τζωρτζ , διότι απαντά στα παραπάνω χαρακτηριστικά και εντάσσεται σε μιά γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας που λείπει το φυσικό στοιχείο κυριαρχεί το τσιμέντο και οι συμβατικές πολυκατοικίες και είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη. Με αυτόν τον τρόπο η πράσινη ταράτσα θα δώσει μια διαφορετική νότα στη γειτονιά και οι γείτονες θα μπορουν να απολαμβάνουν τη θέα της.

Εφόσον επιλέγουμε έναν μόνο, νέο κάτοικο, δεν φανταζόμαστε ένα μεγάλο σπίτι, αλλά κάποιους  μικρούς εσωτερικούς χώρους, που θα απαντούν στις καθημερινές του ανάγκες χωρίς να καταλαμβάνουν περιττά τετραγωνικά.Μας κέντρισαν το ενδιαφέρον οι δυο μεσοτοιχίες στις οποίες θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε την κατοικία – πιθανά με τη μορφή κάποιου <<κουτιού>>- ώστε να δίνετε η αίσθηση της αιώρησης, να επιτρέπει στον κάτοικο να έχει τη θέα του κήπου του (ταράτσα στην ταράτσα).Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το σύνολο των τετραγωνικών της ταράτσας για την δημιουργία του κήπου.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα χαρακτηριστικά του πρωταγωνιστή μας, θέλουμε η κατοικία αυτή να του προσφέρει μια διαφορετική χωρική εμπειρία που μπορεί να παραπέμπει στις αγαπημένες του ασχολίες , όπως η αναρρίχηση , αλλά και γενικότερα τον φέρνει σε επαφή με τη φύση με διάφορους τρόπους.






ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Η μεγαλύτερη επιφάνεια της ταράτσας θα αποτελέσει έναν μεγάλο <<κήπο>> μέσα στον οποίο θα δημιουργείται μία διαδρομή που θα έχει διάφορες στάσεις ή σημεία ενδιαφέροντος.

Η κατοικία θα βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο από αυτό του χώρου του πρασίνου.Ιδεά μας είναι ο διαχωρισμός τον κεντρικών χώρων σε 2 με 3 όγκους ,που θα έχουν τη μορφή παραλληλεπίπεδων, που θα <<κολλάνε>> σε διαφορετικά ύψη στις μεσοτοιχίες.






ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι κεντρικοί μας χώροι θα χωρίζονται ως εξής:


·             Υπνοδωμάτιο ,γραφείο

·             Σαλόνι ,κουζίνα ,μπάνιο

·             Βοηθητικός χώρος-Αποθήκη για τον εξοπλισμό του κατοίκου


Το <<κουτί>> που θα αντιστοιχεί στον χώρο του υπνοδωματίου και του γραφείου θα βρίσκεται ψηλότερα από το σαλόνι και την κουζίνα και θα αποτελέσει έναν χώρο με πιο ιδιωτικό και κλειστό χαρακτήρα.

Αντίθετα ο χώρος του σαλονιού και της κουζίνας θα βρίσκεται σε σχετικά μικρό ύψος από το έδαφος ,ώστε η πρόσβαση να είναι ευκολότερη και για τους επισκέπτες ενώ θα αποτελεί έναν πιο <<ανοιχτό>> και εξωστρεφή χώρο που θα έχει άμεση επαφή με τον κήπο.

Τέλος θα υπάρχει ένας βοηθητικός χώρος με τον ρόλο της αποθήκης τοποθετημένος όχι σε ύψος από το έδαφος ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση.





ΤΑΡΑΤΣΑ-ΟΙΚΟΠΕΔΟ

Η ταράτσα μας βρίσκεται στην περιοχή των Εξαρχείων στην οδό Σολωμού 31 & Τζώρτζ.

Μιλάμε για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με έντονο αστικό χαρακτήρα αφού βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.Ο δρόμοι είναι στενοί και τα κ΄τηρια ψηλά με αποτέλεσμα τόσο τα απέναντι μπαλκόνια να έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους όσο και τα βλέμματα των πεζών να μην <<πάνε προς τα πάνω>>.Οι γύρω πολυκατοικίες όπως και αυτή που επιλέξαμε είναι παλίες κατασκευές.

Συγκεκριμένα το κτήριο στο οποίο βρίσκεται η ταράτσα υπάρχει περίπου από την δεκαετία του  40’-50’.Φαίνεται παραμελημένο και το ισόγειο δίνει την αίσθηση ενός κλειστού τοίχου χωρίς ανοίγματα, τόσο απο τους βαμμένους τοίχους όσο και από τα κλειστά παντζούρια κτλ. Ακόμα η είσοδος της πολυκατοικίας δεν είναι ευδιάκριτη.

Οι δρόμοι της περιοχής έχουν μια κλίση προς τα πάνω όπως κινείται κανείς με κατεύθυνση προς το λόφο του Στρέφη. Ο δρόμος βέβαια που βρισκόμαστε είναι πιο κοντά στην λεωφόρο Πατησίων και η κλίση δεν είναι έντονη.

Τα Εξάρχεια βρίσκονται στο κέντρο και η πρόσβαση σε αυτά είναι αρκετά εύκολη, είτε κάποιος κυκλοφορεί με τα ΜΜΜ έιτε με δικό του όχημα.

Η ταράτσα μας δεν έχει κάποια ιδιαίτερη θέα προς τα έξω ,η θέα ουσιαστικά έιναι προς τα απέναντι μπαλκόνια και αντίθετα.Η ορατότητα είναι περιορισμένη, αλλά αυτός ήταν και ο σκοπός μας. Η ταράτσα αυτή να αποτελέσει <<ένα πράσινο πηγάδι>> για την γειτονιά που θα μπορεί ο καθένας να νιώθει ότι αποτελεί κομμάτι της χωρίς να βρίσκεται μέσα σε αυτή.